Nu 2019 in zicht komt, is het slim om nog even je financiën tegen het licht te houden. Met enkele eenvoudige ingrepen kun je op de valreep veel geld besparen. Bijvoorbeeld op je dagelijkse uitgaven of met je eigen bedrijf en je leaseauto.
Extra investeren, giften en zorgkosten bundelen, wat klussen in huis laten doen, je voorraadkast aanvullen… Er zijn slimme manieren om nog net voor de jaarwisseling wat geld uit te sparen. Het voordeel kan in sommige gevallen oplopen tot enkele duizenden euro’s.
In deel 1 van dit tweeluik met eindejaarstips zoomden we in op de eigen woning en je vermogen. In deel 2 verleggen we de aandacht naar je bedrijf, giften aan goede doelen en de dagelijkse boodschappen.
Ondernemer? Doe wat extra investeringen
Investeringen in bedrijfsmiddelen vormen een interessante aftrekpost. De meest bekende aftrekpost is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), bedoeld voor ondernemers die dit jaar tussen de 2.301 euro en 314.673 euro hebben geïnvesteerd in hun eigen bedrijf.
Zit je nog onder die drempel van 2.301 euro, kijk dan of je wat investeringen naar voren kunt halen. Let wel op: alleen bedrijfsmiddelen die meer dan 450 euro kosten, komen hiervoor in aanmerking.
... maar schuif wel slim
De investeringsaftrek is geen vast bedrag. Er geldt een stelsel met drie schijven, waarbij de aftrek trapsgewijs omlaag gaat naarmate het investeringsbedrag stijgt. Dit betekent dat het de moeite kan lonen om investeringen in twee stukken te knippen.
Stel je wil in totaal 80.000 euro investeren, verdeeld over verschillende bedrijfsmiddelen. Kies je ervoor om alle investeringen nog dit jaar te doen, dan mag je 15.863 euro aftrekken. Til je echter de helft van de investeringen over de jaarwisseling heen, dan mag je dit jaar 11.200 euro aftrekken en volgend jaar hetzelfde bedrag: in totaal dus 22.400 euro. Dat levert 6.537 euro belastingvoordeel op. Door je investeringen slim te plannen, kun je dus veel geld besparen.
Investeer energiezuinig
De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie te stimuleren. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst.
De EIA gaat komend jaar fors omlaag. Over 2018 bedraagt deze aftrek nog 54,5 procent. Volgend jaar wordt dat 45 procent. Overweeg je energiezuinige investeringen, wees er dan dus snel bij.
Let wel op: niet alle bedrijfsmiddelen komen voor deze aftrek in aanmerking. Tweedehands goederen zijn van de regeling uitgesloten. Ook moet het bedrijfsmiddel minimaal 2.500 euro kosten en op de energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan. Deze lijst vind je hier.
Bespaar btw
Ben je ondernemer en gedeeltelijk vrijgesteld van omzetbelasting of ben je in de loop van dit jaar gestart met je eigen bedrijf? Houd dan in de gaten hoeveel btw je moet betalen. Wie op jaarbasis minder dan 1.345 euro aan btw moet afdragen aan de fiscus (na aftrek van zogeheten voorbelasting), mag dit bedrag houden. Zit je hierboven, maar nog onder de 1.883 euro, dan mag je een gedeelte hiervan in eigen zak steken.
Zit je net boven deze grenzen, kijk dan of je wat extra uitgaven voor je bedrijf kunt doen en zo alsnog gebruik kunt maken van deze regeling. Misschien kun je bepaalde investeringen naar voren halen; zeker als je verwacht volgend jaar meer btw in rekening te brengen.
Doe uiteraard wel alleen investeringen die zinnig zijn. Anders ben je alsnog duur uit.
Lease een dure elektrische auto
Overweeg je om een dure elektrische auto te leasen, kom dan snel in actie. In 2019 gaat de bijtelling voor elektrische auto's die duurder zijn dan 50.000 euro fors omhoog: de zogeheten 'Tesla-taks'. Nu bedraagt de bijtelling voor privé-gebruik nog 4 procent van de cataloguswaarde. Dat bedrag moet je optellen bij je belastbare inkomen.
Na de jaarwisseling wordt de bijtelling 22 procent van de cataloguswaarde, voor zover de waarde meer dan 50.000 euro bedraagt.
Ga je nog dit jaar zo'n auto leasen, dan mag je vijf jaar gebruik maken van de verlaagde bijtelling van 4 procent over de volledige cataloguswaarde.
Doe een lijfrente- of bankspaarstorting
Wil je voor je pensioen een aftrekbare bankspaar-premiestorting doen, wacht dan niet te lang. Het geld moet uiterlijk op 31 december binnen zijn als je het nog wil aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting 2018. Let wel goed op de voorwaarden.
Bundel zorgkosten
Zorgkosten die je niet krijgt vergoed, zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Er geldt wel een drempel, die afhankelijk is van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de drempel. Alleen zorgkosten die boven de drempel uitstijgen, zijn aftrekbaar. Hoe dit in zijn werk gaat, kun je lezen in dit artikel.
Vanwege de drempel kan daarom de moeite lonen om zorgkosten te bundelen. Houd ook in gedachten dat de aftrek elk jaar minder wordt, vanwege de verlaging van de inkomstenbelasting.
Minipensioen? Let goed op
Komend jaar gaan de regels voor minipensioenen op de schop. Pensioenuitvoerders mogen deze pensioentjes dan niet zomaar afkopen. Heel kleine pensioenen van minder dan 2 euro per jaar komen te vervallen.
Heb je zo'n pensioen - en daarvan is al snel sprake als je ooit een bijbaantje hebt gehad - dan kan het zinvol zijn om in actie te komen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.
Bundel giften
Doneer je weleens geld aan een goed doel? Dan mag je de giften opvoeren als aftrekpost, mits deze bij elkaar opgeteld hoger zijn dan 1 procent van je verzamelinkomen, met een minimum van 60 euro. Elke euro boven deze grens is aftrekbaar.
Kom je niet aan deze drempel, dan kun je overwegen de giften over enkele jaren te bundelen.
Doe je een gift aan een culturele instelling die door de Belastingdienst officieel is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), dan mag je 25 procent extra aftrekken, met een maximum van 1.250 euro.
... of spreid ze juist
Er geldt voor giften ook een bovengrens: je mag niet meer aftrekken dan 10 procent van je drempelinkomen. Komen je giften boven dit plafond uit, dan is het juist slim om je giften over meerdere jaren te spreiden.
Kies voor een periodieke gift
Ben je een vaste donateur en wordt elke maand een bedrag afgeschreven voor een goed doel, dan kun je ook een periodieke gift overwegen. Je gaat dan de verplichting aan om vijf jaar lang elk jaar eenzelfde bedrag te schenken. Dit heeft als voordeel dat je dan de volledige gift mag aftrekken. Er geldt dus geen drempel.
Heb je een belastbaar inkomen van 68.600 euro of meer, dan is het verstandig om nog dit jaar te starten met een periodieke gift. De aftrek voor topinkomens wordt namelijk de komende vijf jaar stapsgewijs verlaagd. Over een periodieke gift van 100 euro mag je nu nog 52 euro aftrekken. In 2023 is dat nog maar 37 euro.
Een periodieke gift moet je officieel vastleggen, maar dat hoeft sinds 2014 niet meer via de notaris. Je zit er wel contractueel aan vast, dus schenk alleen bedragen die je echt kunt missen.
Laat je huis opknappen en ga naar de kapper
Komend jaar gaat het verlaagde btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dit tarief geldt onder andere voor levensmiddelen en medicijnen. Het kan daardoor lonen om nog voor januari wat extra frisdrank, eten, medicijnen en pleisters in te slaan, mits deze langer houdbaar zijn.
Het lage btw-tarief geldt ook voor allerlei diensten, zoals de kapper, de fietsenmaker en de schilder. Je kunt dus wat geld besparen door de reparatie van je fiets of je knipbeurt niet uit te stellen tot na de jaarwisseling.
Nog grotere besparingen kun je realiseren als je je huis nog dit jaar laat schilderen of opknappen. Lukt het niet om de klus nog dit jaar afgerond te krijgen, dan kun je overwegen om de volledige factuur vooruit te betalen. Hier kleeft natuurlijk wel een risico aan.
Sla wat velletjes postzegels in
Tot slot, voor wie het kleine niet eert: sla vóór 1 januari een voorraadje postzegels in. De prijs van een postzegel gaat namelijk komend jaar met 4 cent omhoog naar 0,87 euro.
Omdat op postzegels geen bedrag, maar een nummer staat, kun je de zegels die je nu koopt volgend jaar gewoon gebruiken zonder dat je hoeft bij te plakken. Dus dat voordeel steek je in eigen zak.